Acte necesare pentru a iesi cu copiii minori din Romania: informatii si linkuri oficiale

Cum copiii minori nu au act de identitate national, singurul act posibil, inca din prima zi de viata, prin care un minor poate iesi din Romania este pasaportul. Da, chiar si daca mergeti in tari UE sau pana la vecina Bulgaria, copilul care va insoteste trebuie sa aiba pasaport valabil, chiar daca adultii pot iesi cu buletinul. Certificatul de nastere nu este un document de calatorie!

Pasaportul simplu electronic este valabil pentru copii doar 3 ani, asa ca atunci cand planificati o iesire din tara impreuna cu ei este bine sa verificati daca este inca valabil. Pentru iesiri in Uniunea Europeana, pasaportul minorilor poate fi folosit pana in ultima zi de valabilitate, dar daca intentionati sa pasiti si in afara UE alte reguli se aplica, in general cea de minim 6 luni de valabilitate dupa data de intoarcere prevazuta. 

Dar nu doar pasaportul poate fi necesar, in functie de situatie trebuie ca insotitorii copiilor sa mai prezinte si alte hartii si acte. 

Pentru a fi de ajutor parintilor care planuiesc o iesire din tara impreuna cu copiii, am pregatit o mica lista de acte necesare, si linkuri oficiale utile.


Acte absolut necesare pentru orice trecere a granitelor Romaniei:

* PASAPORT PENTRU MINORI DIN PRIMA ZI DE VIATA 

* ACT DE IDENTITATE (doar pentru UE) sau PASAPORT PENTRU PARINTI SAU INSOTITORII COPIILOR

DE STIUT:

Pasaportul, atat pentru minori, cat si pentru adulti, e valabil pana in ultima zi de valabilitate pentru tarile UE. Pentru tarile din afara Uniunii Europene trebuie consultate site-urile oficiale ale fiecarei tari in parte, dar deobicei este vorba de 6 luni extra de valabilitate dupa data estimata a intoarcerii acasa. Cartea de identitate nationala e valabila pentru adulti pentru iesiri strict in spatiul UE, pana in ultima zi de valabilitate.

Pasaportul minorilor este valabil doar 3 ani, asa ca va expira mult mai rapid decat cel al parintilor. Verificati mereu!

Pentru a primi pasaportul sunt necesare o serie de documente, diferite daca minorul are mai putin sau mai mult de 14 ani, pe care le puteti citi aici pe site-ul oficial: https://pasapoarte.mai.gov.ro/documente-necesare-pentru-pasaport-simplu-electronic/

Pentru a depune cerere de eliberare a pasaportului pentru copii este necesara, ca si pentru adulti, de o programare in prealabil, care se poate face online aici: https://www.epasapoarte.ro

Unele tari (preponderent din sudul Africii) cer si certificatul de nastere al copilului in original. Daca plecati pentru un timp lung, si nu va stiti clar destinatia, nu e o idee rea sa il aveti in bagaj. 

Mereu verificati conditiile de intrare in alte tari, direct pe site-urile oficiale. In special cele ce privesc situatia pandemica se pot schimba rapid si neanuntat.

Daca minorul iese din tara insotit de ambii parinti, pasaportul este singurul act necesar. Situatia sta alfel daca minorul vrea sa iasa din Romania insotit de unul dintre parinti sau de o alta persoana, si detaliem diferite situatii mai jos.


DACA MINORUL IESE DIN ROMANIA INSOTIT DOAR DE CATRE UNUL DINTRE PARINTI:

In aceasta situatie, pe langa pasaport este nevoie si de o declaratie certificata la un notariat, nu mai veche de 3 ani, semnata de catre celalalt parinte. In cazuri exceptionale (deces, decadere din drepturile parintesti) procura poate fi inlocuita de acte specifice doveditoare. Este recomandat sa ai si o copie xerox a declaratiei, deoarece vama romana va cere un exemplar, nu neaparat cel original, si astfel poti refolosi originalul si la plecari ulterioare.

DACA MINORUL IESE DIN ROMANIA INSOTIT DE REPREZENTATUL SAU LEGAL

Pe langa pasaportul minorului va fi nevoie de hotararea judecatoreasca de desemnare a reprezentantului legal pentru copilul in cauza.

DACA MINORUL IESE DIN ROMANIA INSOTIT DE ALTCINEVA DECAT PARINTI SAU REPREZENTANT LEGAL (in aceasta categorie intra bunici, rude de orice grad, prieteni, insotitori de grup de copii si oricine altcineva)

In situatia in care copilul iese peste granita insotit de oricine altcineva, indiferent daca are un grad de rudenie cu copilul, va fi nevoie de mai multe hartii:

* o declaratie notariala semnata de ambii parinti (sau in cazuri exceptionale, ca si mai sus, de hartii doveditoare de deces, decadere in drepturi parintesti etc). Este recomandat sa ai si o copie xerox a declaratiei, deoarece vama romana va cere un exemplar, nu neaparat cel original, si astfel poti refolosi originalul si la plecari ulterioare.

* un cazier judiciar emis cu nu mai mult de 6 luni in urma. Detalii despre emiterea acestui act puteti citi pe site-ul Politiei Romane, aici: https://www.politiaromana.ro/ro/structura-politiei-romane/unitati-centrale/directia-cazier-judiciar-statistica-si-evidenta-operativa/obtinerea-certificatului-de-cazier-judiciar-persoana-fizica

Aceste acte sunt necesare pentru orice fel de deplasari in afara Romaniei, fie cu masina, trenul, autocarul, avionul. Citeste cateva sfaturi pentru zborul cu copiii, de la membrele Family Travel Bubble.

Pentru mai multe informatii despre iesirea din tara a minorilor si actele necesare, mai ales detalii pentru diferite situatii exceptionale, puteti citi pe site-ul politiei de frontiera aici:

 https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.html

Speram sa va fie utila aceasta lista si rezumat de conditii pentru a iesi cu copiii din tara, si calatorii frumoase si in siguranta va dorim! Si profitam de ocazie pentru a va invita sa va uitati la excursiile de grup organizate de Family Travel Bubble in vacanta de primavara scolara !

Inscrie-te la newsletterul nostru si
fii primul care afla de noile excursii lansate!

Inscrie-te la newsletterul nostru si
fii primul care afla de noile excursii lansate!

Clientii nostri despre excursiile Family Travel Bubble

Ce spun clientii nostri

"In primul rand am vrea sa va multumim pentru ca am reusit cu ajutorul vostru sa facem acest vis de a avea o vacanta frumoasa si de a vedea o mica parte din Africa pe viu sa se indeplineasca. Excursia a fost o experienta generala foarte frumoasa pentru noi, ne-am simtit bine in toate excursiile organizate, ne-am simtit bine in compania celorlalti din grup si am ramas cu amintiri foarte frumoase"  - Excursie cu grup de familii cu copii in Zanzibar

" Cel mai mult am apreciat faptul ca, desi a existat un program bine delimitat, totul a decurs intr- o atmosfera relaxata. Nu am simtit nicio secunda ca as fi vrut sa fac altceva si nu am ocazia. Foarte fain organizate activitatile, ce au fost clar comunicate inca de la inceput si respectate." - Excursie Ladies Only in sudul Italiei

Urmareste-ne pe instagram: @family_travel_bubble

Urmareste-ne pe instagram: @family_travel_bubble

Instagram
Instagram

© 2020 FAMILY TRAVEL BUBBLE